I make a simple and easy muffin last night, memandangkan ada 2 biji pisang yang sudah sangat ranum, daripada busuk, baik buat something. ingat nak buat cekodok je, tapi sape nak makan... buat muffin the boleh simpan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZiHouD7f1IceUzQ_H-FNUy5zUp1S9AHmL8F63BQ-bSg6ozrKALvqV2KITVKdZ255Ljn53CWgJDV1UQMhw-EOyJFP12NH4Jewxl0-a90U3NxeZcTEtdDexRuboJrkfOPZPeHjJ8hy3cmTL/s400/IMG00773-20111014-0925.jpg)
Muffin ni just take 30 minute je, from prep to cook n eat... hahahah cepat kan. Tapi hasilnya tak la segebu muffin kenny roger's. Tapi sedap bila ditambah dengan chocolate chips.
Bahan:
- 4 biji pisang - mashed pakai garfu (just mashed kasar)
- 3/4 cawan gula - kalau tak suka manis, kurangkan
- 1oo g butter - cairkan dan biarkan sedikit sejuk
- 1 biji telur
- 2 sudu makan susu
- 2 sudu makan cream (whipping cream, heavy cream, double cream)
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
- 1/2 cawan chocolate chips.
Cara - cara :
- Panaskan oven pada suhu 180 C.
- masukkan kesemua bahan kecuali coklat chip ke dalam mangkuk, gaul sebati. Don't overmix.
- Masukkan coklat chip dan gaul.
- Sendukkan ke dalam bekas muffin (muffin paper cup) dan bakar selama 15 - 20 minit.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQ4P6Pww73nt7GlFKdW9HIYZ7Gu3EAsP6bmsuWdBwG7UbWT6MyzQC0PE5QXlH_pT1X5grN_zjYCerkCi2LV4UuZMkq56knPKExeb2QEd9TBzUfdLozK3M4-df6fJiWNKX7wh7wQ_ClPwZq/s400/IMG00770-20111014-0923.jpg)
No comments:
Post a Comment