Monday, March 25, 2019
Salted Egg Yolk Spagetti
Salted egg yolk memang tengah inn sekarang ni. Macam2 menu salted egg yolk... Hingga la ke nuget cicah dengan salted egg yolk sauce. Tapi memang sedap kan kuning telur masin ni dibuat masakan. 😊
Hari ni tak tau nak masak dinner apa, tgk dalam peti sejuk ada sikit serbuk telur masin knorr ni, so try la buat sos pasta. Meh kita try...😅
Bahan2 : (untuk 2 org makan)
---------------------------------------------
1/2 paket spagetti San Remo (Rebus dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut - al-dante), angkat dan toskan airnya.
Bahan Sos :
-----------------
5 ulas bawang putih - cincang halus
3-4 tangkai cili padi - potong kasar
1 sudu kecil chili flakes
5 sudu makan serbuk telur masin knorr
1 sudu kecil cukup rasa maggi
1 tangkai daun kari
Isi ayam / udang
1 cawan cooking cream / susu sejat
Sedikit olive oil - untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara memasak :
------------------------
1. Panaskan minyak dalam pan / kuali, tumis bawang putih bersama cili padi dan daun kari.
2. Masukkan ayam / udang, kacau hingga masak.
3. Masukkan serbuk telur masin knorr, chili flakes - kacau.
4. Masukkan cooking cream, cukup rasa maggi, dan garam secukupnya, kacau hingga sikit pekat.
5. Masukkan spagetti yang telah direbus, gaul sebati dan tutup api.
6. Sedia dihidang, hiaskan dengan taburan chili flakes...
Selamat mencuba 😄.
Labels:
pasta,
quick menu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment