Tepung pelita atau Kuih Tako, kuih melayu zaman berzaman lagi, dan masih diminati hingga hari ini. Bila tiba bulan Ramadhan, kita dapati kuih ni banyak dijual di bazar - bazar.
Kuih ini terdiri dua lapisan, dimana lapisan bawah yang berwarna hijau (dari daun pandan biasanya, tetapi ada juga yang menggunakan pewarna hijau) agak tebal dari lapisan atas dan rasanya sedikit manis. Lapisan berwarna putih, dan rasanya lemak. Kuih ini sangat sedap dimakan stelah disejukkan....
Sebenarnya ini kali kedua saya buat kuih tepung pelita dalam minggu ini. memandangkan 4 hari lepas kuih yang saya buat ni macam tak cukup je, n that day tak de daun pisang nak buat bekasnya, jadi saya hanya buat dalam acuan kecil agar. tapi rasanya masih seday... macam kemaruk tepung pelita pulak. So tadi decide to make tepung pelita again... ha.. baru puas hati makan.... nak buat kuih ni sangat senang... resepinya di bawah...
Bahan-bahan :
- Daun pisang - untuk buat bekas tako
Lapisan hijau :
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 2 cawan jus pandan
- 3 cawan air
- sedikit kapur (dicampur dengan jus pandan)
- sedikit pewarna hijau jika suka
Lapisan putih :
- 4 cawan santan (di perah dari sebiji kelapa)
- 4 sudu makan tepung beras
- sedikit garam
Cara-cara :
- Potong daun pisang 4 segi dan bentukkan bekas. Taburkan sedikit gula kedalam setiap bekas.
- Campurkan kesemua bahan untuk lapisan hijau kedalam periuk, masak dengan api perlahan. kacau sehingga pekat dan berkilat.
- Tuangkan ke dalam bekas tako hingga 2/3 penuh. Biarkan seketika
- Sementara itu, campurkan kesemua bahan untuk lapisan putih kedalam periuk yang lain, masak dengan api sederhana, kacau hingga pekat.
- Tuangkan ke dalam bekas yang telah di isi dengan lapisan hijau tadi hingga penuh. Biarkan sejuk.
Nota : Lebih sedap jika disejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment