Recent Posts

Wednesday, June 15, 2011

Chicken In Siamese Gravy (Gulai Siam Ayam)



I learn how to cook this gulai few years ago after i have it at 1st time at my godparents house at Kedah. At 1st, i thought this just like a gulai biasa je.. but totally different... very aromatic n full of green herbs.... this gulai goes well with nasi or mee hoon.... Or anything base from white rice.

Ingredients



Terung Pipit

Ingredients :


1 whole chicken (cleaned and cut to small pcs)
1/2 kg coconut milk (santan pekat atau dari 2 biji kelapa)
1 handful fresh coriander (daun ketumbar) *handful = genggam
1 handful mint leaves (daun pudina)
1 1/2 handful fresh thai basil (daun selasih)
1/2 handful kaffir lime leaves (daun limau purut)
1/2 handful daun kadok (i'm not using daun kadok coz i don't like it)
1 1/2 handful terung pipit
2 slice dried tamarind (asam keping) or Tamarind juice (air asam jawa)
1/2 cup if fish sauce (nam pla sauce) for seasoning.
1/2 cup of vegetable oil / cooking oil



blend ingredients :
(finely blend)
2 cloves of garlic
5-6 shallots
1 inch ginger
1 1/2 inch galangal (lengkuas)
1 1/2 inch tumeric (kunyit) *lebih kurang 5 ketul kecil
6 stalks of lemongrass (serai) - mayang
5 - 10 birds eyes chili (cili padi) - kurangkan kalau tak suka pedas
3 tbsp chili powder - reduce to 2 tbsp untuk kurang pedas

Method :

Heat cooking oil in a pot over high heat, add blended ingredients, saute until fragrant. keep stirring to avoid the paste stick on the bottom of the pot.

Add coconut milk and add in a cup of water. Bring to boil for about 5 minutes. keep stirring this moment to have a nice and smooth gravy without any coconut lumps ( supaya santan tidak berketul2).

Once it boil, add in tamarind slice, fish sauce, and chicken. turn the heat to medium and let simmer for 10 minutes. covered. (kacau sesekali)

Add in all the fresh herbs, coriander, mint leaves, thai basil, kaffir lime leaves, daun kadok and tering pipit. Turn the heat to low and simmer for another 15 minutes or until the chicken meat soft. Add fish sauce if needed to taste.



Tips :
  • Boil coconut milk until cook over high heat n stir 1st to have a nice gulai gravy, so it wouldn't create lumps. And after its well cook, you just can simmer without stirring or just stir occasionally
  • No need salt, just use fish sauce to season this gulai.
  • Simmer this gulai longer over low heat make the chicken meat nicer and softer.
  • This gulai will taste better if make in a day ahead.



3 comments:

  1. wow.. nak try lah.. lama tak masak2 gulai2 nih..

    ReplyDelete
  2. boleh la try... nanti bagi feedback ye

    ReplyDelete
  3. SELAMAT HARI RAYA IDUL FITRI 1435H.
    Informasi yang sangat BERMANFAAT..
    Terima kasih..
    Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
    ==============================

    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
    ~
    ..Bukan SULAP bukan SIHIR
    Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
    ~
    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
    paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
    murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
    Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
    BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
    ~
    Anda akan mendapatkan :
    -. Gerobak
    -. Peralatan masak bakar
    -. Peralatan masak goreng
    -. Kompor, tabung gas & regulatornya
    -. Brosur
    -. Spanduk
    -. Poster
    -. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
    -. Kaos
    -. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
    ~
    Materi inti Training Pelayanan :
    -. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
    -. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
    ~
    Silakan kunjungi web kami:
    ~
    www.tulanglunakgerobakan.com
    ~
    atau :
    Telpon & HP :
    081318374450 (Telkom)
    08561070103 (Indosat)
    081806396669 (XL)
    021-94946600 (esia)
    021-70264774 (Flexi)
    Kantor: 021-4759274
    PIN BB : 28C97C54
    email : bumi.amrita@ymail.com
    ~
    & dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
    Menu-menu andalan kami adalah :
    1. Ayam Bakar Tulang Lunak
    2. Ayam Goreng Tulang Lunak
    3. Pepes Ayam Tulang Lunak
    4. PepesCeker Tulang Lunak
    5. Bebek Bakar & Goreng
    ~
    Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
    - Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
    - ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
    dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
    ~
    Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
    1. Program Dalam Kota
    2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
    Terdiri :
    -. Paket Usaha Standar
    -. Mesin Presto
    -. Training Produksi
    Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
    Info lebih lanjut bisa dilihat di :
    http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
    ~
    Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
    4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
    2 pepes ayam tulang lunak
    2 pepes ceker ayam tulang lunak
    2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
    1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
    ~
    Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
    & calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
    ~
    Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
    ~
    SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
    ~
    ~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...