Wednesday, June 15, 2011

Chocolate Moist Cup Cake




Bahan-bahan

• 100g Serbuk Koko* ( saya pakai coklat powder...lagi sedap n chocolaty)

• 250g Gula Kastor

• 1 tin Susu Isian Cair* (guna susu kotak coklat pun ok)

• 200g Minyak Masak Sayuran* (guna melted butter lagi best)

• 250g Susu Pekat*

• 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih

• 150g Tepung Gandum

• 1 st Bic Soda

• 1st Baking Powder


Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlah sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.

2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.

3. Masukkan ke dlm cup yang telah dialas dengan baking paper, tutup setiap cup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.

4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan chocolate topping n chocolate shaving…

• Saya pakai baking dish cup…. Dalam photo…. Boleh pakai microwave safe cup… spt dalam photo… saiz 200ml…. isikan 2/3 penuh..



Untuk chocolate topping..

250 g coklat masakan

3 sudu besar susu cair

4 sudu besar butter

Double boil semua bahan n coat on top of the cake…. Then shave chocolate on top of that….

SELAMAT MENCUBA….

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...