Friday, August 12, 2011

Kerabu Ulam


Kerabu - selalunya bila sebut kerabu, kita pasti teringat nasi kerabu. Kerabu ulam adalah kerabu ynag tidak semestinya dimakan dengan nasi kerabu, tetapi sedap dimakan dengan nasi putih. Di KL ni agak susah untuk mendapatkan daun ulam-ulaman seperti ulam raja, pucuk gajus dan pucuk asam keping, melainkan di pasar2 basah (itu pun kalau ada) atau kat Jalan Raja Alang (chow kit - kat sini apa pun ada).

Kerabu ni, makin banyak daun ulam-ulaman yang digunakan lagi sedap. tetapi ini je yang saya ada.. so jadi la kerabu ulam yang tak banyak ulam.... Walau bagaimana pun boleh ditambah apa saja ulam-ulaman yang dirasakan bersesuaian. Tambah pulak kalau orang kelantan, di"pairing"kan dengan budu... wah!!! terus terbuka selera sampaikan mentua lalu dibelakang pun tak perasan.


Bahan-bahan :
  • 4 - 5 jalur kacang panjang - dipotong bulat
  • 3 helai kobis bulat }
  • 10 tangkai daun kesum - ambil daun }
  • 10 tangkai daun serai kayu }
  • 5 tangkai daun selom } Di mayang
  • 5 tangkai ulam raja }
  • 1/2 kuntum bunga kantan }
  • 10 helai pucuk gajus }
  • 1/2 biji timun - buang biji dan potong dadu
  • 6 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
  • 3 batang serai - dimayang dan ditumbuk
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • 3 sudu makan kerisik
  • 3 sudu makan santan
  • 1/2 cawan kelapa parut ( jika suka)
  • 2 - 3 ekor ikan kembong - bakar dan diambil isinya - ditumbuk
  • 5 - 10 tangkai cili padi ( kurangkan jika tidak suka pedas) - dipotong
  • 1 sudu makan gula
  • 2 biji limau nipis - diambil jus
  • garam secukup rasa

Cara - cara :
  • Masukkan bawang merah, serai, kerisik, halia, santan, kelapa parut, isi ikan, cili padi, gula, jus limau nipis dan garam kedalam mangkuk esar dan gaul rata.
  • Masukkan kesemua ulam dan gaul rata. Tambahkan garam dan jus limau nipis jika perlu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...