Tuesday, August 16, 2011

Ikan Pari Bakar


Ikan pari selain dari masak asam pedas, bakar dengan sambal cili memang sedap. Tambah puladicicah dengan air asam, rasanya.... kecur air liur bila ingatkan ikan pari bakar yang saya makan ketika berbuka puasa tadi. Wangi sambal yang digunakan untuk 'seasoning' semerbak satu rumah, membuatkan semua tidak sabar untuk merasa keenakan isinya yang lembut dan 'moist'.

Ikan pari bakar memang boleh didapati di mana2 seafood restoran atau stall, tetapi untuk mendapatkan ikan bakar dengan sambal dan air asam yang sedap agak sukar, kadang2 tak cukup rasa..., kadang2 ikan dah tak fresh, dan air asam kurang menyelerakan. Its ok, take a bit effort, cari ikan pari yang segar, dan masak sendiri kat rumah.... hasilnya makan nasi sampai dua pinggan... hehehehe.

Bahan - bahan:
  • 1 ekor ikan pari (lebih kurang 800g - 1 kg berat) - bersihkan
  • 3 - 4 keping daun pisang (digunakan untuk alut ikan)
Bahan sambal : (untuk seasoning)
  • 6 - 8 ulas bawang merah
  • 2 sudu makan udang kering - digoreng tanpa minyak sehingga sedikit garing
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 12 tangkai cili kering ( kurangkan jika tidak suka pedas ) - celur
  • 1 sudu teh asam jawa
  • 1 sudu makan gula
  • garam secukup rasa

Cara-cara :
  • Masukkan kesemua bahan sambal kedalam blender dan kisar halus.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing (warnanya merah gelap). Tambahkan 3 sudu makan air, kacau seketika (3 - 4 minit). Angkat dan sedia digunakan untuk perap ikan pari.
  • Letakkan ikan pari di atas daun pisang. Ratakan sambal tadi keatas ikan pari. Balutkan dengan daun pisang dan biarkan seketika (lebih kurang 15 minit).
  • Panaskan pemanggang, ataupun boleh juga menggunakan kuali 'non-stik', masukkan ikan yang dibalut dengan daun pisang dan panggan selama 10 minit.
  • Balikkan ikan dan panggang lagi selama 10 minit.
  • Angkat dan hidangkan dengan air asam.

AIR ASAM :
  • 1 labu bawang besar saiz sederhana - potong dadu
  • 1 biji buah tomato - potong dadu
  • 7 - 10 biji cili padi - dipotong (kurangkan jika tak suka pedas)
  • 1 biji cili merah - dipotong
  • 2 sudu makan asam jawa adabi
  • 2 biji limau purut - diambil jusnya
  • 2 cm belacan
  • 2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • 1/3 cawan air
cara-cara :
  • Campurkan kesemua bahan dan gaul hingga mesra. rasakan dengan garam secukupnya.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...